I frutti di mare a Bari? ‘Venerati’ come San Nicola, Giornaledipuglia.com 30 ottobre 2019
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Non è superfluo ricordare che i frutti di mare, soprattutto i crostacei, possono provocare, per alcuni soggetti, fenomeni anafilattici rappresentati da pruriti, chiazze rosse, gonfiori, febbre o altro da non sottovalutare e confonderle con le intossicazioni alimentari, che sono altra cosa.
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Il barese, che non può permettersi, per l’alto costo, l’acquisto di certe qualità di frutti di mare o, ad esempio, del pesce bianco o da arrosto, si arrangia, per dirla con Giovanni Panza (1916-1994), «che la fragagghie, u ‘paranziidde’, cudde pesce ca tene mesckate merluzzette, tregghiezzole, zanghettodde e ca se fasce fritte: goste de mene ma te fasce sende u addore du mare».
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E per meglio capire cos’è il pesce per i baresi invito a leggere cosa scrive il poeta dialettale barese Giuseppe Gioia, a proposito di pesce e di “Ndèrre a la lanze”, il classico posto ove si possono gustare i frutti di mare crudi (anche se oggi dal punto di vista igienico non è proprio consigliato).
* Accademico del Mare
NDÈRRE A LA LANZE
di Giuseppe Gioia
M’affermabbe l’alda dì a babbuèsce
ndèrre a la lanze addò se venne u pèsce
Ijère calde u sole, la scernàte ijère bèdde
mènz’ò cijèle scamàve la rendinèdde.
Na bavètte de dolge maijstràle,
allesciàve chiàne chiàne u mare,
e alzave a picche a picche le cavaddùne
ca arrevàvene ndèrre, ijune a ijùne.
Dà me pertàve mamme alla matìne
e lendàne lendàne da u casìne
assapràmme chedd’arrie matetìne,
chièna d’addore de lagghèna marìne.
Picche màgghene s’acchiavene gerànne
come passave june, ijère festa grànne
u mare, u cijèle e chidde rendinèdde
ijèrene nu quadre atturne a le paranzèdde.
Ce pò nganne a mare ascennìve
jnd’alle varche u pèsce, vive vive,
zembàve mbacce come l’acchiamendàve
u marenàre ca che cudde cambàve!
E ci se scorde chidde rizze chijne chijne
ca allassavene alle mane tanda spìne
Na sciacquate jnd’a mare e nu stezze de pàne,
ijère nu beccone... ca pertàve lendàne!
Me descetesceche da chisse penzijre
e me sparèsce u munne d’aijre
chisse varche me parene ammasenàte
da sti vanne, u munne jè cangiàte!
Da “Ajire” di Giuseppe Gioia, Uniongrafica Corcelli, Bari, 1996.
Rivista dall’autore nell’anno 2008.